lauantai 6. marraskuuta 2021

Meille putoaa valon pisaroita

Tuure Kilpeläinen on mainio laulaja-lauluntekijä joka on tehnyt biisejä sekä itselleen että muille. Vain elämää-ohjelmassa osa Tuuren kappaleista on esitetty pari kertaa ja osa taas ei, esimerkkinä Autiosaari, Valon pisaroita ja alun perin Jipun esittämä Enkelten kaupunki.


Valon pisaroita-musiikkivideo jossa esiintyy myös Tuure Kilpeläisen nykyinen kokoonpano Kaihon karavaani eka kertaa

Apu-lehdessä Tuure on kertonut Valon pisaroita-kappaleen syntyneen aikana jolloin elämä oli pää painuksissa ja oli paljon alakuloa. Valon pisaroita on myös yksi Tuure Kilpeläisen albumeista jossa esiintyy Kaihon karavaani eka kertaa, tosin albumin etukannessa ei näy yhtyettä.

Ensimmäisen kerran Valon pisaroita esitettiin Vain elämää-ohjelmassa 9. kaudella jolloin kappaletta muutettiin siten että alkuperäisten säkeistöjen tilalle tuli Pyhimyksen omat sanat ja kertosäe säilytettiin ennallaan mutta siinä vierailee Ellinoora. Pyhimyksen ja Tuuren sanoja voi vertailla keskenään. Toisen kerran Valon pisaroita-kappaleen esitti ohjelmassa Chisu 12. kaudella josta tosin syntyi elektroninen versio.

Autiosaari

Autiosaari-kappale syntyi siitä ajatuksesta kun pienten kaupunkien keskustat on lähellä autioitumista, esimerkiksi Kouvolan keskusta on Tuuren mielestä autio. Lisätietoja biisin synnystä voi lukea vaikka Maaseudun Tulevaisuuden sivuilta.

Viimeksi Vain elämää-ohjelman 9. kaudella kappaleesta oman version esitti Ellinoora. Ellinoora halusi omassa versiossaan palata omaan teini-ikään niinku kappaleen alkuperäisversiossa muistellaan Tuuren nuoruusvuosia. Kun kuuntelee Ellinooran versiota huomaa että torvisoittimet on korvattu kitaralla. Lisäksi kappaletta on hieman muokattu jopa sanoituksen kohdalta.

Jukka Poika on puolestaan lisännyt omaan Autiosaari-versioon trooppisia äänimaailmoja ja sanoitukseen on lisätty jotain uutta. Jopa torvisoittimet korvattu syntikkaäänillä ja osa riveistä muutettu kokonaan.


Tuure Kilpeläisen Autiosaari musiikkivideona

Muut coverversiot

Tuure Kilpeläisen muistakin biiseistä on varmasti tehty eri coverversioita mutta ei lähdetä enempää sitä aihetta avaamaan. Hieman yllätyin kun Arttu Wiskari esitti Enkelten kaupunki-kappaleen Tuuren päivänä vaikka sen on aiemmin levyttänyt Jippu mutta toisaalta Tuure on ollut kappaleen sävellystyössä mukana.

Viimeksi Vain elämää-ohjelmassa esitettiin Tuuren päivänä korkeintaan Tuure Kilpeläisen & Kaihon karavaanin kappaleista omia versioita mutta toisaalta onhan ohjelmassa ennenkin esitetty sellaisia kappaleita jotka on alun perin tehty muille.

Edit: Kirjoitusvirheet korjattu ja lisätty hieman mainintaa Jukka Pojan versiosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti