lauantai 5. joulukuuta 2015

Lapsuudenmuistot inspiraation lähteenä


Proosaruno josta tein tälläisen taulun.
 
Olen viime aikoina huomannut saavani ideoita sanoituksiini myös lapsuuteni ja varhaisnuoruuteni ajoilta. Se taitaa olla aika yleistä että lauluntekijät tekevät kappaleita myös omista muistoista, liity muistot sitten lapsuuteen tai nuoruuteen. Lisäksi tein myös yhden proosarunon liittyen minun kasvamiseen ihmisenä.

Mummit, Walt Disneyn hahmot kuten Aku Ankka, Roope ja muut Ankkalinnan asukit ovat viime aikoina toimineet vaikuttajina sanoittamiseen. Esimerkiksi kappaleeseen "Polkuja pitkin" hain vaikutteita niistä mummitarinoista jossa Nuuskamuikkunen lähtee etelään eikä halua ottaa ketään mukaansa vaikka Muumipeikko mielellään haluaisi lähteä mukaan. Lisäksi kappaleen tekemiseen vaikutti myös Miina ja Manu retkellä-kirja. Mutta on kappale myös siinä mielessä henkilökohtainen että siinä on ajatuksia luonnosta.

Mutta ei pelkästään lastenohjelmat, piirretyt sekä lapsille ja nuorille suunnatut tarinat ja kertomukset ole vaikuttaneet sanoittamiseen vaan myös muut muistot ovat toimineet inspiraation lähteenä. Esimerkiksi tein syksyllä 2015 Koomikko-nimisen promolevyn jonka nimikkokappaleessa mainitaan sellainen lapsuudenmuisto että lapsena tutustuin yhteen sketsisarjaan nimeltään Puukoi. Elikkä kappale kertoo henkilökohtaisista kokemuksistani liittyen huumoriin.

Lisäksi minulla on tekeillä joitakin sanoituksia joissa muistelen niin lapsuutta kuin nuoruuttani, esimerkiksi yhteen sanoitukseen sain idean niin Kultainen nuoruus- kuin Aika kultainen -kappaleista. Niissä kappaleissa kun kerrotaan
jotain lapsuudesta, ikään kun niissä olisi jokin tarina, esimerkiksi kun Aika kultainen-kappaleen sanoitusta tutkii siitä voi päätellä että se olisi samalla rakkaustarina kun jonkun ihmisen lapsuudesta kertova laulu. Siksi mietin että pitäisikö minulla olla jokin henkilökohtainen kappale joissa kertoisin mitä ajattelen lapsuudestani ja nuoruudestani. Kappaleen nimeksi tulisi Kaikuva lapsuus joka tulee siitä että jotkut muistot kaikuu aika usein minun päässäni.

Osa muistoista on kuitenkin niin hämäriä että niistä ei aina saa mitään irti.

Tässä on linkki Jonna Tervomaan Aika kultainen-sanoitukseen:
<a href="http://lyrics.fi/jonna-tervomaa/aika-kultainen">Jonna Tervomaa Aika kultainen -kappaleen sanoitukset</a>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti