lauantai 10. lokakuuta 2015

Kaksoismerkitys sanoittamisessa

Törmäsin Wikipediassa vähän aikaa sitten mielenkiintoiseen asiaan joka yllätti minut täysin. Nimittäin sanoitusten teossa voisi käyttää kaksoismerkityksiä mikä taitaa olla aika yleistä. 

Wikipediassa oli artikkeli Jere Luokkamäestä joka tunnetaan Celesty-nimisen yhtyeen rumpalina, johtohahmona ja perustajajäsenenä. Celestyssä aikoinaan lauloi myös Antti Railio joka nykyään on soolouralla. Artikkelissa kerrottiin näin: "Hän kirjoittaa ja suunnittelee Celesty-yhtyeen fantasiatarinat, jotka keskittyvät Cryon-nimisen maailman ympärille. Sanoituksissaan Luokkamäki käyttää kaksoismerkityksiä, eli sanoitus kertoo samaan aikaan fantasiatarinaa ja viittaa silti myös oikean elämän tapahtumiin tai ihmisiin." 

Huomasin että monet muutkin lauluntekijät ovat tainneet tehdä saman tempun, esimerkiksi Arttu Wiskarin kappaleista suurin osa pohjautuu tositapahtumiin kuten Tuntematon potilas joka kertoo tarinan muistihäiriöisestä vanhuksesta ja samalla tarina pohjautuu Wiskarin isoisään joka kuoli dementiaan ja Sirpa jonka tarina pohjautuu yhteen lehtijuttuun jossa pariskunta oli muuttamassa maalle.

Lisäksi olen minäkin lauluntekijänä pyrkinyt aika usein yhdistämään faktaa ja fiktiota. Esimerkiksi Yksinäisyys pelottaa kertoo tarinan kahdesta yksinäisestä miehestä jotka asuvat lähekkäin ja ovat kavereita keskenään ja samalla se pohjautuu sekä minun että ystäväni ajatuksiin yksinäisyydestä. Kappale on tavallaan kannanotto siihen että ihmiset ovat monesti aika paljon yksin.
Toinen hyvä esimerkki on kappale Polkuja pitkin joka pohjautuu henkilökohtaisiin kokemuksiin luonnosta ja jonka idea lähti eräistä muumitarinoista jossa Nuuskamuikkunen lähtee yksin etelään vaikka Muumipeikko haluaisi lähteä mukaan. Tosin sanoen voihan osa kappaleista olla yhdistelmä fantasiaa ja oikeaa elämää. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti