keskiviikko 16. elokuuta 2017

Varrelle virtaa

Down by the river on suomeksi käännettynä ehkä tunnetumpi Turo's Hevi Gee-versiona nimellä Varrelle virtaa. Mutta Suomen äänitearkiston mukaan kappaleesta löytyy yhteensä kolme versiota.

Varrelle virtaa muistuu ehkä parhaiten mieleen siksi että Turo's Hevi Gee teki kappaleesta rockvaikutteisen version. Turo's Hevi Geen esittämän version ovat tehneet Harri Laukkanen ja Janne Piiroinen. Mutta onhan Turo's Hevi Gee monesti julkaissut omia versioita tunnetuista kappaleista.

Mutta kuinkahan moni tietää, Kirka julkaisi kappaleesta käännösversion ensimmäisenä nimellä Varrella virran. Pertti Reposen kääntämän version ovat Kirkan lisäksi esittäneet myös Timo Tervomaa, Laura Jurvanen, Markus Tavi ja Kimmo Riikonen. Lisäksi Kirka on esittänyt kappaleen Mestarit-kokoonpanon nimissä johon kuului hänen lisäkseen myös Hector, Pave Maijanen ja Pepe Willberg. Käännösversio julkaistiin jopa Mestarit areenalla-kasetilla.

Kalle Päätalo-yhtye on puolestaan esittänyt kappaleen nimellä Virralla warren, tosin kappaleen kääntäjää ei tiedetä. Kalle Päätalo perustettiin Pitkä kuuma kesä-elokuvaa varten ja siitä lähtien se on esittänyt elokuvassa mukana olleita kappaleita kuten Lootusasentoon ja Jos tahdot tietää joiden sanoittajana mainitaan Pauli Hanhiniemi.

Huumoriyhtyeiden yleinen tapa

Olen viime aikoina huomannut että joillakin huumoriyhtyeillä on sanojen muuntelu ollut yleinen tapa, esimerkiksi Eläkeläiset-yhtye on tehnyt omien biisien lisäksi myös pop- ja rock-kappaleista omia versioita. Usein Eläkeläisten omat versiot on nimetty siten että nimessä lukisi sana "humppa" mutta löytyy muitakin versioita kuten Elanto (Nightwishin Élan).

Lisäksi moni varmaan muistaa "Nykäsen Matti"-kappaleen sekä Sleepy Sleepersin esittämänä että Timo Kotipellon laulamana, tosin Timo Kotipellon versio nimettiin "Lennä Nykäsen Matti"-lauluksi. Timon esittämä versio tehtiin Matti-elokuvaa varten ja siitä on taidettu tehdä myös musiikkivideo. Kappale on yksi Lapsuuden sankarille-kappaleen huumoriversioista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti